Bu bölümde daha önce yaptığım, Türkçe yada İngilizce olarak hazırladığım istatistiksel analizler ve bu analizlerin sonuçlarının APA formatında nasıl raporlandığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Her bir başlık altında en az bir test için detaylıca bir verip yorumlamasının nasıl yapalacağını ve APA formatından nasıl raporlanacağını anlatmaya çalışacağım. Analiz yaptığım testlerden bazıları:
Tanımlayıcı istatistikler çalışmada elde edilen verilerin temel özelliklerini ortaya koymak için kullanılırlar: bu başlık altında gelellikle ortalama, standart sapma, ortanca ve yüzde gibi değerler verileri daha anlamlı hale düşürtürecek şekilde sunulur. Genellikle grafikler ve tablolar kullanılır.
Bu testlerin temel amacı verilerin normal dağılım gösrerip göstermediğini test etmektir. bu testtler sonucu elde edilen veriler ışığında ikinci test yöntemi seçilebilir. Bir çok istatistiksel analizin yapılabilmesi için ön şart oluştururlar. Normalik ttestlerinden bazıları, Kolmogorov-Smirnov (K-S) testi, Shapiro-Wilk testi, skewness ve kurtosis testleridir. Bu testlerin seçimi çeşitli değişkenlere bağlıdır.
Parametrik testler çalışma örnekleminin evreni örneklediği varsayımına dayanmaktadır. Bu Testlerin uuygulanabilmesi için bazı gerekliliklerin/varsayımların yerine getirilmesi gerekir. Verilerin normal dağılım göstermesi, varyansların homojen olması, bağımsız değişkenin kategorik olması ve örneklem sayısı bunlarıdan en önemlileridir.
Parametrik testler için gerekli varsayımların sağlanamadığı durumlarda istatistiksel olarak daha "zayıf" alternatif testler olarak kullanılırlar. Bu testler sonucu elde edilen veriler için evrene yönelik tahminde bulunulamaz.
Veysi Merhaba,
Öncelikle çalışmanızda başarılar dilerim. Evet dediğiniz gibi mevsimlere göre hasta dağılımına ki-kare ile bakabilirsiniz.
Mevsimlere (kategorik dğeişken) göre Basınç ve sısaklık (sürekli dğeişkenler) değerlerine üç şekilde bakmak mümkün, point biserial correlasion, logistec regression veya ANOVA ya da ANOVA'nın non-parametric karşılığı olan Kruskal Wallis H test olabilir. Bu testlerin kullanma durumunuz, sizin ihtiyacınıza ve testlerin varsayımlarınızı sağlayıp sağlamadığınıza göre değişir. korelason ve Kruskal Wallis testlerinde normallik aranmaz. Ancak diğer testler için belli varsayımların sağlanması gerkir. Ancak eğer hasta sıklığı ile basınç ve sıcaklık arasındaki ilişkiye kategorik olarak bakmak istiyorsanız sıcaklık ve basınç değerlerini de kategorik kategorik yapmanız gerekir.
Evet aylara göre hasta sayısı, sıcaklık ve basın ilişkisinine yine korelasyonla bakabilirsin. Pearson korelasyon analizi varsayımları arasında normality yoktur. Bu bakımdan normalliği sorun etmenize gerek yok.
Son olarak tekrar eden hastaları hiç bir dğeişiklik yapmadan bence analize katabilirsiniz. O hastaların aynı ya da ayrı kişiler olması durumu sadece paired sample t test kullanacaksanız önemlidir. Yani, belli hastaların tekrarlayan analizlerinde.
Cevap biraz uzun oldu :) Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar.
Çok teşekkür ederim hocam, zaman ayırdığınız için sağolun çok yardımcı oldunuz.
Merhaba Oğuzhan, evet non-parametrik testler özellikle normallik konsunda esneklik sağlarlar. Ancak şu bir gerçektir ki: bu testlerin yapılabilmesi içinde çeşitle varsayımlarım sağlanması gerekir. örneğin, eğer buradaki makaleye bakarsan, non-parametrik bir test için gerekli olan varsayımların neler olduğunu görebilirsin. Selamlar.
Merhaba Esin, daha kolay anlaman için bağımlı ve bağımsız değişkenlerini yazarsan, APA stile uygun örnek bir sonuc yazabilirim.
ölçeklerle birlikte dağıtmış olduğum kişisel bilgi formunda aylık gelir durumunda 8000₺ ve üstünü kimse işaretlememiş, mezun olunan lise türünde de fen lisesi seçeceğini kimse işaretlememiş. Bilgi formunda yer aldığından dolayı betimsel istatistik kısmında bu kategorilere yer vermem gerekiyor ancak analizlere geçeceğim zaman bu kategoriler için atadığım sembolik değerleri Value Labels kısmından silip devre dışı bırakabilir miyim? Ya da buna gerek kalmadan Spss bu kategorileri işaretleyen olmadığından dolayı bu kategoriler hiç yokmuş gibi kendiliğinden analiz dışı bırakır mı?
Neziha Merhaba,
SPSS de analiz yapılırken eksik veriler eğer sen başka bir şekilde müdahale etmezsen iki şekilde işleme alınır: pairwise ve listwise. Default olarak pairwise seçilidir. Bu seçenekde eksik veriler dikkate alınmaz sadece ilgili analizden çıkarılır diğer analizler eksik veriden etkilenmez. Yani eksik bir veri yüzünden tüm kayıt analizden çıkarılmaz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://www.statisticssolutions.com/missing-data-listwise-vs-pairwise/
Serhat merhaba, faktör analizinde sonuçları aşama-aşama raporladığın için tek bir paragrafta bunu yapman oldukça zor. Bildiğin gibi, faktör analizi açımlayıcı ve doğrulayıcı olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Ve sonuçlar bulgular altında bir kaç sayfada veriliyor ve bir makale olarak yayınlanabiliyor. Demek istediğim sonuç kısmı bir kaç grafik ve tablo içeren uzunca bir metin olabiliyor. Sana faktör analiz konusunda önerebileceğim son paragraf şu şekilde olabilir:
Ölçeğin, güvenirliğini belirlemek için iç tutarlılık katsayısı faktör analiz yöntemiyle hesaplanmıştır. Bu analiz sonucunda, ölçeğin bütününde ve alt faktörlerde maddelerin birbirleriyle tutarlı olup olmadığı test edilmiştir. Bu analiz için farklı yöntemler kullanılmakla birlikte, bu çalışma için Cronbach's Alpha katsayısı kullanılmıştır. Bu bağlamda, ölçeğin tamamına ve alt faktörlerine ilişkin Cronbach's Alpha değerleri tablo 4’de verilmiştir. Tüm ölçek için elde edilen Cronbach's Alpha değeri 0.951 olarak oldukça güvenilir bulunmuştur.
Faktörler
Madde Sayısı
Cronbach's Alpha
1
14
0.966
2
9
0.864
3
7
0.862
4
4
0.782
Toplam
34
0.951
Not: SPSS'de faktör analizinin nasıl yapıldığı ve nasıl raporlandığını en kısa sürede blogda yayınlayacağım.
çok teşekkür ediyorum sayın hocam, iyi çalışmalar :)